Mer om målet
Delmål SE. 4.8.1. 1Genom att verka för jämlika möjligheter till delaktighet och inflytande, kan Österåker stimulera och dra nytta av den breda mångfald av idéer, perspektiv och engagemang som finns i kommunen. Något som också kan bidra till ett ökat gemensamt ansvar för utvecklingen av vår framtidskommun.
Jämlik delaktighet lägger grunden
Delaktighet är ett uttryck för demokrati och är en av de viktigaste hörnstenarna i ett hållbart samhälle. Lika möjligheter till delaktighet och inflytande innebär att alla kommuninvånare oavsett bakgrund har samma möjligheter att påverka och delta i dialoger och beslutsprocesser som rör deras dagliga liv och samhället de lever i. Det omfattar såväl den demokratiska processen i samband med allmänna val, som möjligheten att vara delaktig i processer och beslut som rör den egna livssituationen exempelvis rörande boendemiljö, utbildning, vård och omsorg.
Sverige har generellt ett högt valdeltagande och samhällsengagemang, men det finns geografiska variationer och skillnader mellan olika grupper. Exempelvis bland unga, utrikes födda, ensamstående, personer med lägre utbildningsnivå, personer med låg inkomst, arbetslösa och personer utanför arbetsmarknaden. För en jämlik delaktighet finns ett behov av insatser som möjliggör ett högre deltagande i olika dialoger, beslutsprocesser och allmänna val inom dessa grupper.
Politiskt engagemang, en förutsättning för demokratin
Det partipolitiska engagemanget är avgörande för att vår representativa demokrati ska fungera. Det är därför en bekymmersam utveckling att färre medborgare väljer att engagera sig i politiska partier, särskilt unga människor. Vissa menar att om den här trenden inte bryts utgör det ett allvarligt hot mot den representativa demokratin och samhällets förmåga att möta aktuella och kommande utmaningar.
Vikten av självbestämmande
Kontroll över sitt eget liv, inflytande och delaktighet i samhället är viktigt för de som bor eller lever med stöd från andra personer, liksom för alla människor. Därför ska all vård och omsorg bygga på patienters, klienters och brukares delaktighet, inflytande och självbestämmande. Barn och unga har också rätt att få information och uttrycka sina åsikter i frågor som rör dem, exempelvis inom förskola, grundskola, gymnasieskola och andra aktuella stödinsatser. Därför är det viktigt att, i enlighet med läroplanen och skollagen, skapa förutsättningar för en hög grad av delaktighet inom de verksamheter kommunen ansvarar för.
Digitala verktyg i demokratins tjänst
Digitala verktyg öppnar upp för nya sätt att föra dialog, samråd och skapa delaktighet – något som behöver utforskas och vidareutvecklas. Den digitala utvecklingen innebär samtidigt att allt fler samhällsfunktioner och tjänster flyttar över till digitala plattformar. Personer som inte har tillgång till teknik eller inte har kunskaper i att använda digitala verktyg riskerar att hamna utanför och missa viktig samhällsinformation, utbildning, jobbmöjligheter, hälso- och sjukvårdstjänster och andra tjänster som tillhandahålls digitalt. Ett digitalt utanförskap kan också leda till social isolering, sämre hälsa och ökad ojämlikhet. Därmed är det viktigt att verka för digital inkludering för att bidra till en ökad likvärdighet, tillgänglighet och delaktighet i samhället.
Tillgänglighet
Tillgänglighet kan handla om allt från tillgängliga mötesplatser till tolkning och översättning av samhällsinformation för att de som bor och verkar i Österåker ska förstå sina rättigheter, samt ges möjlighet att delta i och förstå beslut som berör den egna livssituationen. Tillgänglig information om kommunala beslutsprocesser och hur man kan påverka spelar en viktig roll för invånarnas förmåga och benägenhet att delta i samhällsdebatten och vara medskapare i Österåkers utveckling, oavsett om engagemanget är ideellt eller partipolitiskt. Att se över tillgängligheten och inkluderingen för personer med olika ålder, bakgrund och behov ger ökade möjligheter till delaktighet och inflytande för alla.
Tillit och förtroende - demokratins starka kort
Tilltro till demokratin, myndigheter och andra samhällsinstanser är av stor vikt för Sveriges motståndskraft i händelse av kris. Tilliten till samhället och andra människor är generellt sett hög i Sverige, dock finns en nedåtgående trend och även Österåker måste arbeta aktivt för att stärka tilliten mellan invånare och kommun. Känslan av att kunna påverka sina livsvillkor och samhällets utveckling är överlag större hos resursstarka personer. Att stärka tilliten och förtroendet handlar om att ge utrymme för fler att engagera sig och bli lyssnade på, om bemötande, transparens och återkoppling.
Genom att verka för jämlika möjligheter till delaktighet och inflytande, kan Österåker stimulera och dra nytta av den breda mångfald av idéer, perspektiv och engagemang som finns i kommunen. Något som också kan bidra till ett ökat gemensamt ansvar för utvecklingen av vår framtidskommun.