Andel som svarat "Ja, lätta besvär" samt "Ja, svåra besvär" på frågan om den svarande besväras av "Ängslan, oro, eller ångest?". Två olika undersökningar med jämförbara resultat är inkluderade i statistiken. Uppsala, Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro (den sk. CDUST-regionen) har Liv & Hälsa (LV) som datakälla, med urval av invånare 18-84 år vilket avser år T. Resten av landet som har källa folkhälsomyndigheten (HLV), och med urval på invånare 16-84 år, avser år T-3 till T.
Andel invånare som besväras av ängslan, oro och/eller ångest
Indikator SE. 4.8.5. 13Invånare 16-84 år som besväras av ängslan, oro och/eller ångest, andel (%)

Kommentar
Andelen invånare (16-84 år) som uppger att de besväras av ängslan, oro eller ångest har minskat med nästan 3 procent mellan år 2022 och 2024. Detta innebär att Österåker nu har en nivå som är snarlik rikets snitt, från att år 2022 ha uppvisat en tydlig uppsving som översteg rikets snitt (från att tidigare ha legat under).
Andelen invånare som besväras av ängslan, oro och/eller ångest påverkas av faktorer som ekonomi, arbetsmiljö, sociala relationer, fysisk och psykisk hälsa samt tillgång till vård. Även samhällsfaktorer som trygghet och kriser samt livsstilsvanor som sömn och motion spelar en viktig roll. Förhoppningsvis är minskningen som går att se 2024 början på en nedåtgående trend.