Gå direkt till sidans innehåll

Mer om målet

Delmål SE. 4.8.4. 1

Genom att främja jämlika möjligheter till sysselsättning och etablering på arbetsmarknaden kan Österåker uppnå en ännu högre grad av sysselsättning och arbetskraft i arbete, som möjliggör såväl social som ekonomiskt hållbar utveckling.

Sysselsättning påverkar hälsan
Sambandet mellan arbete eller sysselsättning och god hälsa är väl belagt i forskningen. Förvärvsarbete är för de flesta människor den viktigaste källan till försörjning och en grund för människors identitet och sociala liv. Arbete har också stor betydelse för möjligheten till delaktighet och inflytande i samhället. Sambandet mellan arbetslöshet och utbildningsnivå är mycket tydligt – ju högre utbildning desto lägre arbetslöshet. Oavsett utbildningsnivå är arbetslösheten betydligt högre för utrikes- än inrikesfödda, för äldre samt för personer med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga.

Unga som varken arbetar eller studerar
För unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) kan det finnas flera svårigheter och utmaningar. Denna situation kan påverka de ungas framtidsutsikter och välbefinnande på flera sätt. Att vara utan arbete eller studier innebär att dessa unga inte har någon regelbunden inkomst eller en stabil anställning, vilket kan leda till ekonomisk osäkerhet och svårigheter att klara sina grundläggande behov som boende, mat och hälso- och sjukvård. Att inte vara involverad i arbets- eller studiemiljöer kan vidare leda till social isolering och svårigheter att etablera meningsfulla relationer eller hitta gemenskap. Något som i sin tur ofta påverkar självkänslan och den psykiska hälsan negativt.

Samarbete för innanförskap
Samma mekanismer och konsekvenser av att stå utanför studier, arbete och sysselsättning gäller även andra individer, exempelvis utrikesfödda, långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättning. För de individer som dessutom tillhör flera av dessa grupper samtidigt, är utmaningen extra stor.
Det är därför viktigt att olika intressenter arbetar tillsammans för att tidigt skapa jämlika och effektiva möjligheter och stöd för att hjälpa dessa individer att inkluderas och integreras i samhället och bli självförsörjande och aktiva medborgare.

Ett förlängt arbetsliv
Den demografiska utmaningen gör att fler människor behöver kunna arbeta längre. Många vill också kunna vara yrkesverksamma även efter den traditionella pensionsåldern. Därför bör arbetsgivare uppmuntras att implementera åldersvänliga arbetsplatser, där flexibla arbetstider, anpassade arbetsuppgifter och möjligheter till deltidspensionering främjas. Det är också viktigt att arbetsgivare bekämpar åldersdiskriminering på arbetsplatsen och att arbetsmarknaden i stort och främjar en kultur som värdesätter mångfald och erfarenhet.

Företagaren - en nyckelspelare för hållbarhet
Det lokala företagandets betydelse för ett socialt hållbart samhälle är mycket stor. Företagande bidrar till ekonomisk tillväxt och skapar sysselsättning. Genom att starta och driva företag genereras nya jobbmöjligheter och ekonomisk aktivitet, vilket ger människor möjlighet till inkomst och försörjning. Sysselsättning är en viktig faktor för social hållbarhet, eftersom det minskar fattigdom och social utsatthet. Därför är det viktigt att förenkla för etablering av fler företag i kommunen, genom bland annat lättillgänglig kontakt och rådgivning och välutvecklad digital självservice, samt verka för fler samarbeten mellan kommunen och nya såväl som väletablerade företag.

Företagen kan och vill ta ansvar
Företag har också en viktig roll i att ta ansvar för sina ekonomiska, sociala och miljömässiga påverkansområden. Det kan inkludera att minska utsläpp, främja jämställdhet och inkludering, stödja lokalsamhällen och bidra till sociala projekt och initiativ. Genom att vara ansvarsfulla aktörer kan företag vara med och skapa ett socialt hållbart samhälle. Det är inte ovanligt att företagen och näringslivet går i bräschen i hållbarhetsarbetet och är därför viktiga aktörer och partners för kommunen i det gemensamma arbetet för social hållbarhet.

Socialt entreprenörskap - en växande trend
Idag finns idag också en växande trend av socialt entreprenörskap samt sociala innovationer och investeringar. Sociala företag adresserar samhällsutmaningar på ett innovativt sätt och kombinerar att lösa sociala problem med att skapa ett ekonomiskt värde. Därmed kan dessa företag och investerare vara drivkrafter för social hållbarhet genom att exempelvis skapa inkluderande arbetsplatser och erbjuda tjänster till marginaliserade grupper.

Samarbeten och samverkan ger fler möjligheter
Samarbeten och samverkan med civilsamhället, näringslivet, föreningslivet och andra aktörer bidrar till fler möjligheter till ökad sysselsättning och nya lösningar på gemensamma samhällsutmaningar. Det kan handla om att stärka befintlig samverkan såsom inom Samordningsförbundet Roslagen och att skapa nya samarbeten kring projekt och evenemang. Det kan också handla om ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan kommunen och en ideell verksamhet i syfte att tillsammans uppnå allmännyttiga och samhälleliga mål.

Uppdaterad: 2024-06-05