Gå direkt till sidans innehåll

Andel vuxna som undviker att gå ut ensam

Indikator SE. 4.8.3. 17

Antal som uppgivit att de ofta eller ibland avstår från att gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad dividerat med antal som besvarat frågan. Två olika undersökningar med jämförbara resultat är inkluderade i statistiken. Uppsala, Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro (den sk. CDUST-regionen) har Liv & Hälsa (LV) som datakälla, med urval av invånare 18-84 år vilket avser år T. Resten av landet som har källa folkhälsomyndigheten (HLV), och med urval på invånare 16-84 år, avser år T-3 till T. Folkhälsomyndigheten, Hälsa på lika villkor (HLV) samt Liv & Hälsa (LH)

Invånare 16-84 år som avstår från att gå ut ensam, andel (%)

Datakälla: Folkhälsomyndigheten (HLV)
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2020
Senaste värdet:
26,2 % (2024)
Utgångsvärde:
29,0 % (2020)

Kommentar

Andelen invånare (16-84 år) som avstår från att gå ut ensam har fortsatt att minska i Österåker. Mellan 2022 och 2024 minskade andelen med ytterligare 1,2 procent. Andelen är lägre än jämförelsevärdenas snitt (riket, Stockholms läns kommuner och pendlingskommun nära storstad).

Otrygghet i området, såsom höga nivåer av brott eller dålig belysning på offentliga platser, kan få människor att undvika att vara ute ensamma. Tidigare negativa upplevelser, som att ha blivit utsatt för brott eller varit vittne till brott, kan också påverka beslutet att stanna inne. Sociala faktorer, som stöd från vänner och familj eller brist på detta, spelar in, likaså faktorer som kön och ålder.

Uppdaterad: 2025-03-05