Gå direkt till sidans innehåll

Andel invånare som utsatts för våld eller hot om våld

Indikator SE. 4.8.3. 23

Andel personer 16–84 år som blivit utsatta för fysiskt våld och/eller hot eller hotelser om våld under de senaste 12 månaderna. Indikatorn bygger på de två frågorna ”Har du under de senaste 12 månaderna blivit utsatt för fysiskt våld?” och ”Har du under de senaste 12 månaderna blivit utsatt för hot eller hotelser om våld så att du blev rädd?” Svarsalternativen till båda frågorna är ”Ja” och ”Nej”. Andelen personer som svarat ”Ja” på minst en av de två frågorna redovisas. Täljare: Antal personer som blivit utsatta för våld eller hot om våld. Nämnare: Antal personer som svarat på frågan.

Invånare 16-84 år som utsatts för våld eller hot om våld, andel (%)

Datakälla: Folkhälsomyndigheten (HLV)
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2020
Senaste värdet:
4,4 % (2024)
Utgångsvärde:
8,7 % (2020)

Kommentar

Andelen invånare (16-84 år) som utsatts för våld eller hot om våld i Österåker uppvisar en fortsatt sjunkande trend. Mellan 2022 och 2024 minskade andelen med ytterligare 0,6 procent. Andelen i Österåker är något lägre är snitten för riket, Stockholms läns kommuner och pendlingskommun nära storstad.

Viktigt att veta är att det finns betytande mörkertal, eftersom många våldsbrott aldrig rapporteras. Rädsla för gärningspersonen, skam eller brist på förtroende för rättsväsendet kan göra att drabbade inte anmäler brottet. Därför kan den verkliga omfattningen vara betydligt högre än vad statistiken visar. Polisinsatser, trygghetsskapande åtgärder och förändrade lagar kan påverka både faktisk brottslighet och benägenheten att anmäla.

Uppdaterad: 2025-03-04