Gå direkt till sidans innehåll

Sjöar med god ekologisk status

Indikator SE. 4.1.4. 1

Kommunen bevakar och arbetar för förbättrad ekologisk status inom vår rådighet.

Indikatorn används för att följa upp Sveriges miljömål för vatten och Agenda 2030- målet Rent vatten. Målnivån 100 % god ekologisk status till 2027 är ett lagkrav för miljökvalitetsnormer (MKN).

Sjöar som ingår är de sjöar som klassas som vattenförekomster enligt vattenmyndigheten.

Antal sjöar med god ekologisk status i procent av antal sjöar totalt. En sjö med koppling till flera kommuner eller län ingår i beräkningen för varje kommun den har koppling till. Klassning görs successivt under en flerårscykel, och det år cykeln tar slut uppdateras med det slutgiltiga resultatet 5 år tillbaka. Dvs alla siffror utom det sista i en cykel bör ses som preliminära. Cykel 1 avser 2004-2009, cykel 2 2010-2016 och cykel 3 2017-2021.

Andel sjöar med god ekologisk status

Datakälla: VISS, Länsstyrelserna (Kolada)
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2016
Senaste värdet:
75 % (2022)
Utgångsvärde:
33 % (2016)
Mål:
100 % (2027)

Kommentar

Kommunens uppfyller sitt ansvar enligt Vattenförvaltningens ansvarsfördelning och det handlar bland annat om att kommunen genomför VA-planering och tillsyn av exempelvis miljöfarlig verksamhet som påverkar vattnen. Kommunen har en utförlig miljöövervakning och naturvärdesinvanteringar av alla Österåkers vatten.

Sjöarnas ekologiska status påverkas av faktorer som näringsinnehåll i vattnet, föroreningar och landanvändning runt sjöarna. Övergödning, utsläpp från industri och jordbruk, samt urbanisering kan försämra vattnets kvalitet och ekosystemet. Klimatförändringar och mänsklig påverkan på vattenflöden kan också påverka sjöarnas hälsa. Samtidigt kan åtgärder som minskar föroreningar och återställer livsmiljöer förbättra sjöarnas status. Kommunen har dock inte rådighet över att utföra åtgärder på annans mark.

Obs! Förbättringen beror på att en ny bedömningsmetod tagits fram och inte på en faktisk förbättring av den ekologiska statusen. Att statusen i Österåkers kommuns sjöar är bättre än genomsnittet i riket och storstadsnära kommuner beror på våra naturliga förutsättningar. Det kan exempelvis bero på att vi har skogssjöar som inte påverkas av näring från jordbruk.

Bedömningarna i den tredje förvaltningscykeln är baserade på en delvis annan metodik än tidigare klassningar, och statusklassningen har även vidareutvecklats på andra sätt. Skillnaderna mellan de tre cyklerna är alltså snarare en effekt av förändrade metoder än en förändring i miljön.

Andelen sjöar med god ekologisk status i Österåker vid senaste cykeln är högre än samtliga jämförelsevärdens snitt (riket, Stockholms läns kommuner och pendlingskommun nära storstad). Detta innebär en positiv utveckling sedan cykel 2 (2010-2016).

Uppdaterad: 2025-04-15