Gå direkt till sidans innehåll

Badplatser med tjänligt vatten

Indikator SE. 4.1.4. 3

De parametrar som mäts är hälsopåverkande bakterieförekomster samt okulär besiktning av algblomning och avfall. Badvattenkvaliteten påverkas bland annat av skötsel av badplatser, utsläpp av dagvatten och kraftiga regn. Kommunen kan som myndighet förelägga om åtgärder vid behov men har liten rådighet över orsaken till eventuella avvikelser.

Alla bad där provtagningen skett enligt HaV:s föreskrifter och allmänna råd om badvatten får automatiskt en bedömning efter varje enskilt prov, som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt baserat på halter. Nyckeltalet baseras på de vattenprover som tagits på badplatserna under årets gång. Vattenprover som bedömts ha "tjänligt vatten med anmärkning" räknas inte som tjänligt vatten i denna statistik.

Provresultat rapporteras av kommunerna så snart som möjligt och senast tio arbetsdagar efter provtagningen och görs tillgängliga via webbplatsen Badplatsen som drivs av Havs- och Vattenmyndigheten (HaV).

Andel badprover som bedömts ha tjänligt vatten

Rad-id Datum Värde (%)

0

2019

75

1

2020

94,7

2

2021

85,7

3

2022

100

4

2023

92,5

Datakälla: Havs- och vattenmyndigheten

Kommentar

Samtliga bad utom Fiskartorpet har vid provtagningen 2023 visat bra badvattenkvalitet. Fiskartorpet har haft återkommande problem med otjänliga prover. Någon säker orsak går inte att fastställa men kraftig ytavrinning på grund av regn och förekomst av fåglar är troligen bidragande. Under sommaren gick kommunen ut med avrådan från bad två gånger pga risk för försämrad badvattenkvalitet. Därefter har proverna som tagits varit bra och avrådan har kunnat tas bort.

Uppdaterad: 2024-06-27