Gå direkt till sidans innehåll

Vård- och omsorgsnämnden

Delmål SE. 3.9. 4

Vård- och omsorgsnämndens trygghetsmål:

  • De som får insatser av socialtjänsten ska känna sig trygga

De som får insatser av socialtjänsten ska känna sig trygga är ett mål som kan kännas självklart.
I samband med den årliga brukarundersökningen mäts brukarnas upplevelse av trygghet. Resultatet från brukarundersökningen från 2023 visar att 62 % av brukare på ett serviceboende enligt LSS kände sig trygga i sitt boende. Motsvarande siffra var 79 % på ett gruppboende. Socialförvaltningen anser att målet behöver vara att brukare ska känna högre grad av trygghet i ett boende där de ska få hjälp med basala behov och annan daglig livsföring.

Trygghetsskapande faktorer i samband insatser som särskilt boende, grupp- och servicebostäder och hemtjänst är flera. Socialförvaltningen behöver säkerställa att brukare ska ha information om vart man kan vända sig om insatsen inte löper på som den ska, kunna lyfta synpunkter och klagomål med socialtjänstens personal samt veta vart man kan vända sig om något händer under tiden som insatsen pågår.

Socialförvaltningen skapar även trygghet i sina insatser genom de krav som ställs i avtal och uppföljningar. Insatser ska vara av god kvalitet och tillgodose de hjälpbehoven som brukaren har. En förutsättning för att uppnå god kvalitet är att personal har lämplig utbildning och erfarenhet för uppdraget. Riskfaktorer som behöver förebyggas är brister i bemötande och i delaktighet, felaktig arbetsteknik, arbetsmetod eller okunskap om konsekvenser av vissa funktionsnedsättningar. Viktigt i kvalitetsarbetet som ska leda till bättre trygghet är att missförhållanden, risker i arbetsmiljön och avvikelser rapporteras, utreds och åtgärdas.

Det särskilda boendet är brukarnas hem där de ska känna sig trygga i sin lägenhet, med personalen och med andra som bor på boendet. Målet mäts genom att mäta brukarnas upplevda trygghet i boendet.

Utifrån kommunens fördjupade lägesbild kopplat till lagen om kommunens ansvar för det brottsförebyggande arbetet, ansvarar socialförvaltningen för att ta fram en kommunikationsplan, för att informera om risken för bedrägerier för målgruppen äldre och personer med funktionsnedsättning på ett systematiskt sätt.

Uppdaterad: 2025-02-26