Oavsett om du är invånare, besökare, medarbetare eller brukare ska du känna dig trygg i Österåkers kommun. Österåkers kommun arbetar aktivt med trygghetsskapande åtgärder. Trygghetsfrågorna spänner över både kommunens verksamheter och över det offentliga rummet.
Vård- och omsorgsnämnden arbetar genom socialförvaltningen med flera olika måluppfyllande aktiviteter;
Brukare som beviljas insatser av nämnden ska känna sig trygga under hela tiden som insatserna pågår. Det ska även finnas en möjlighet att påtala brister i den upplevda tryggheten.
Förvaltningen ska årligen informera de som i sitt yrke kommer i kontakt med barn och unga att de har en skyldighet att vid misstanke om att ett barn far illa anmäla det till socialnämnden, av (14 kap. 1 § SoL). Detta säkerställer att barn och ungdomar och deras familjer kan få hjälp att leva under trygga förhållanden.
Arbetsgivaren ska informera om rapporteringsskyldigheten för Lex Sarah till den som påbörjar en anställning eller praktikperiod och därefter ges återkommande, minst en gång per år.
Nämndens verksamheter planerar att arbeta i större omfattning med att upptäcka våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck. Arbetet syftar till ett interkulturellt förhållningssätt där handläggare känner sig trygga i sitt förhållningssätt, bemötande och uppdrag.
Förvaltningen erbjuder stöd till anhöriga på olika sätt. Syftet med anhörigstöd är att underlätta för den som stödjer en närstående med beroendeproblematik.
En trygg och säker arbetsmiljö för personalen inom socialförvaltningen är en viktig förutsättning för att kunna ge en omsorg av god kvalitet.