Syftet med målet är att den som får insatser från socialtjänsten ska kunna känna sig trygg. Trygghet skapas också genom god kvalitet av insatser så som familjehemsplaceringar, skyddat boende och familjebehandling. Den enskilde ska veta vart man kan vända sig om insatsen inte löper på som den ska, kunna lyfta synpunkter och klagomål med socialtjänstens personal samt veta vart man kan vända sig om något händer under tiden som insatsen pågår. Socialförvaltningen skapar trygghet för den enskilde genom de krav som ställs i avtal för respektive insats och kvalitativa uppföljningar.
Att bli utsatt för våld påverkar hälsan psykiskt och fysiskt. Det är viktig att socialförvaltningen informerar om att ingen ska behöva leva med våld, och att ansvaret för våldet alltid ligger hos den som väljer att använda det. Förvaltningen har kunskap om att det kan ta tid att ta sig ur en relation där någon använder våld och därför behöver information om att det finns hjälp att få nå ut.
Syftet med målet är att flera som utsätts för våld ska kunna få stöd och hjälp att komma ifrån sin situation. Genom att socialtjänstens personal har kunskaper om tecken på att någon kan vara utsatt för våld i nära relationer, hedersrelaterat våld kan flera våldsutsatta upptäckas och få stöd. För att uppnå målet kommer frågor om våld ställas i större omfattning än tidigare både till barn och vuxna. Socialförvaltningen arbetar med att säkerställa att de som får insatser för sin våldsutsatthet får rätt stöd som anpassas till deras situation. För att flera ska kunna få hjälp finns det även möjlighet att göra anmälan genom en e-tjänst och möjlighet till stödsamtal anonymt.