Socialnämnden strävar efter att ha en budget i balans genom hög prognossäkerhet. Detta görs genom omvärldsbevakning, identifiera trender och genom prognosen för befolkningsökning.
Enligt årshjulet för den ekonomiska rapporteringen till nämnder ska prognos beräknas sju gånger per år vid månadsuppföljningar och delårsbokslut. Prognosen per den 30 juni är av stor betydelse för kommunens ekonomiska uppföljning och därför är hög prognossäkerhet per juni ett mått som årligen följs upp efter årsbokslutet.
För Socialnämnden var avvikelsen positiv med 5% år 2023. För år 2024 är prognosen -1,8 % på grund av fler dyrare placeringar än budgeterat för barn och unga enligt socialtjänstlagen (SoL), lagen om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbruk (LVM) samt ökade kostnader för ekonomiskt bistånd på grund av höjning av riksnormen med 8,7%, istället för 2% som var kommunens höjning i budgetramen.
Socialförvaltningen har gjort ett antagande om att prognossäkerheten blir 0% år 2025 och 2026. Ändringar gällande mottagande av nyanlända Förordning (2010:1122) om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar SFS: 2024:397 kommer påverka detta antagande. Osäkerheten beror delvis på det stora antalet egenbosatta nyanlända och ovissheten kring deras ekonomiska situation och eventuella behov av ekonomiskt bistånd.
Socialförvaltningen har börjat förbereda sig för den nya socialtjänstlagen. Som en del i detta har skolsociala teamet tillkommit med fyra tjänster i form av familjestödjare. Familjestödjare kommer att arbeta på skolor men organiseras inom avdelningen Barn och familj på Socialförvaltningen. Initialt täcks de ökade personalkostnaderna av statsbidrag för 2024. Inför budget 2025 antas kostnaderna täckas av fortsatta statsbidrag. Kostnaden och intäkten saknas i budgetramen 2025.