En god ekonomi är en förutsättning för att kunna bedriva en bra och kvalitativ verksamhet. Under målet är därför fokus för organisationen att använda de gemensamma resurserna på ett klokt och effektivt sätt som säkrar både kvaliteten i den befintliga verksamheten och driver den utveckling som behövs för att kunna säkra den framtida kvaliteten. Under målet har Kommunstyrelsen valt att lyfta fram två mål: Långsiktig och hållbar ekonomisk planering och en ökad effektivitet i kommunens administration.
För att kunna möta både oförutsedda konjunktursvängningar och framtida demografiska utmaningar måste en kommun ha en långsiktig och över tid hållbar ekonomisk planering. Förvaltningen leder arbetet både med den Långsiktiga ekonomiska planeringen (LEP) som tas fram vartannat år och processen gällande verksamhetsplan och budget. I arbetet med den senaste LEP:en (2023) togs fyra nya finansiella mål fram som styr arbetet för en robust ekonomi. Inledningsvis kommer målet att följas upp genom att följa upp de finansiella målen.
Kommunen ska använda resurserna på ett smart och effektivt sätt. Under lång tid har kärnverksamheterna prioriterats och varit undantagna det effektiviseringskrav som läggs i samband med budgetarbetet. Istället är det administrativa verksamheter som åläggs effektiviseringar och som årligen ska hitta arbetssätt för att bli mer resurseffektiva. Det är också inom den administrativa verksamheten som de största möjligheterna finns för att utnyttja digitalisering, automatisering och robotisering. Det handlar inte om att minska antalet personer inom kommunens administration, utan istället handlar det om att möjliggöra för samma antal personer att kunna hantera fler ärenden. Att kommunen växer befolkningsmässigt, utan att administrationen och överbyggnaden växer i samma omfattning. Det förutsätter bättre system, smartare lösningar genom digitalisering, och resursoptimering genom att förlägga resurser på rätt ställe och samarbeta över verksamhetsgränserna. Resultatindikatorn som inledningsvis mäter målet är administrationens tillväxt i förhållande till befolkningen.